Веронаука

Sveti_Sava_Kraljeva_CrkvaВеронаука у српским школама

Крајем јула 2001. године, доношењем Уредбе Владе Србије о организовању и остваривању верске наставе у основним и средњим школама у Србији, окончана су вишегодишња заједничка настојања Српске Православне Цркве и свих традиционалних Цркава и верских заједница у Србији на остваривању основних људских и верских права грађана Србије који су верници.

Од школске 2001/2002. године, Катихизис или Веронаука се, као изборни предмет, учи у свим основним и средњим школама Србије, по савременим плановима и програмима и из одговарајућих уџбеника.

Учи што хоћеш и знај што можеш, али једно не смеш не знати – да је боље добро владање него много знање. И још: Учи што хоћеш и знај што можеш, али једно не смеш научити – на зло употребити своје знање.
/из Пастирског писма православним верницима у Србији, 4.9.2002./

 

 

ПОЗОРИШНА ПРЕДСТАВА “БОЖИЋНА ПРИЧА”

У среду 26. 12. 2012. године са почетком у 13 часова приказана је, у биоскопу, у Рашки представа под називом „Божићна прича“. Представу је режирао ђакон Бојан Сујић, а извели су је ученици 4., 7. и 8. разреда основне школе „Рашка“ у Рашки, и ученици Машинске школе у Рашки, Александар Сарић, ученик 2. и Анђела Арсовић, ученица 4. године средње школе. Представа говори о свакодневном животу младих, и њиховој отуђености од заједнице једних IMG_0656са другима, а све то у светлу дочека Рођења Богомладенца Христа. Наравно, центар приче је млад човек и његов однос са другима, данас, када је људима врло често тешко да направе праву меру између коришћења интернета, савремених медија и технологија са једне, и човека, љубави и радости у заједници са другим људима са друге стране.

Представи је присуствовало свештенство Светоархангелске цркве у Рашки, неколицина наставника основне школе „Рашка“ и ученици основне и средње школе, који похађају Верску наставу. Ученици и њихов вероучитељ, ђакон Бојан Сујић, очекују да ће бити у прилици да представу репризирају током другог полугодишта текуће школске године.