Владика Јустин служио у Рашки

ааа1У оквиру редовног обиласка и упознавања богомспасаване Жичке епархије, Његово Преосвештенство Г. Г. Јустин посетио је град Рашку, служивши Св. архијерејску Литургију унедељу, 23. новембра 2014. г. у храму Св. архангела Гаврила, када Света Православна Црквапрославља успомену на Св. апостоле Олимпа, Ераста и Родиона. Саслуживало му је свештенство

Жичке и Рашко-призренске Епархије: Архимандрит студенички Тихон Ракићевић, Архијерејски намесник новопазарски, протојереј-ставрофор Томо Миленковић, Архијерејски намесник студенички протонамесник Здравко Николић, парох павлички јереј Данило Петровић, парох студенички јереј Александар Бојовић, парох рашки јереј Александар Суботић, ђакон краљевачки Александар Грујовић и ђакон рашки Бојан Сујић. Одговарали су на Св. Литургији дипл.теолог Милан Ђоковић и хор Св. Василија Острошког, кога води Божана Рашковић, мр методичко-дидактичких наука, музички педагог. Епископа су дочекали: сестринство манастира Кончул, свештенство Архијерејског намесништва студеничког, парох никољачки Мирко Јеремић Архијерејско намесништво новопазарско, мноштво верног народа на челу са председником Општине Рашка г. Игњатом Ракитићем и другим представницима општинских институција, представници Војске Србије, потпуковник Саво Вучковић, помоћник комаданта за подршку у команди 2. бригаде Копнене Војске и потпуковник Ђорђе Белић, комадант касарне „Стефан Немања“ у Рашки. Након службе приређена је трпеза љубави у црквеној сали парохијског дома при храму Св. архангела Гаврила у Рашки.

ааа4

Беседа Његовог Преосвештенства Г. Г. Јустина, која је уследила после читања Св. Јеванђеља одисала је једноставном јеванђелском вером и мудрошћу блаженопочившег Патријарха Српског Павла, са којим је, по речима Њега самога, провео трећину живота бивајући монах у ман. Црна река и касније као Епископ тимочки. Чувене речи Патријарха Павла „да будемо људи“, су основна нит беседе. Епископ је нагласио пример болесне Јаирове кћери из данашњег Јеванђеља, која осликава немоћ и пролазност људскога рода, али и пример велике љубави Господа према своме створењу. Наводи даље речи Св. Григорија Паламе: “Смисао стварања овога света је да творевина упозна Творца, а да се упознавањем Њега обожи“. Да бисмо упознали смисао нашега живота и шта Господ намерава са нама, потребно је да уђемо у заједницу са Њим, да постанемо Његови сутелесници. То значи да будемо људи једни према другима, да се разумемо, да будемо браћа. Прво морамо упознати Бога, а онда говорити о љубави. Ње данас нема ни у породици, ни међу народима. Љубав није психолошко стање, није сентимент. Она се остварује у заједници са Богом, када човек држи Његове заповести, тада Дух Свети улази у човека, Господ долази у његов ум и срце. Човек онда упознаје шта је истинска љубав. Велике несугласице међу људима, које можемо видети где год да пођемо, су последица немања правога односа са Богом. Божији промисао је да се сви људи спасу и дођу у познање истине. О томе нам сведоче заповести Старог и Новога Завета. Све заповести

ааа7

Божије могу се свести на две највеће:

1.Љуби Господа Бога својега свим срцем својим и свом душом својом, свим умом својим и свом снагом својом.

2.Љуби ближњега својега као самога себе. Држимо заповести и кренимо путем обожења. За неколико дана ће благословени пост, Божићни пост, у коме се ми хришћани припремамо врлином, трудом и молитвом да задобијемо Истинитога Господа Исуса Христа, који би требао да уђе у биће наше и да нас освети, да нам благодаћу Духа Светога да силе да препливамо недаће овога живота. Да би пост био делотворан потребно је да посту придодамо молитву. Пост и молитва су два крила човечије душе, која нас воде у Царство Божије. Све је на овоме свету једноставно за онога, који хоће да верује у све оно што у Св. Писму пише, а када верује онда почиње да твори оно што Св. Писму пише, а потом да сагледава, шта Господ хоће од њега да чини у овоме свету. Онда разуме одакле недаће и питање светитеља, ко се може спасити у овоме свету, када су замке нечастивог свуда расуте и лове неутврђене? Преостаје нам само једно, да позовемо Господа Христа Исуса да се усели у нас, утврди нас и да нам слоге и љубави молитвама свих светих и благодатном силом Духа Светога. Амин.

ааа6

Епископ је завршио посету граду Рашки у 12 часова, благословивши верни народ и са вером и надом да ћемо се поново сабрати ускоро у заједници истине и љубави.

старешина храма Св. архангела Гаврила у Рашки, јереј Александар Субotić

12.12.2018. године 29.11.2018. године
по старом календару
У нашој светој, саборној
и апостолској Цркви,
данас се слави:
Српска Православна Црква
Званични веб-сајт
Српска Православна Црква | Намесништво Студеничко
2012-2018. Copyright© - Сва права задржана