ЦО Јошаничка Бања

ЈБЦрква у Јошаничкој Бањи подигнута је у време када је Бања била седиште ондашњег среза јошаничког.
Срества за подизање цркве обезбедио је народ поменутог среза.
Црква је подигнута на месту раније цркве брвнаре, пошто у околним местима ове парохије није постојала црква од тврдог материјала. Неимар цркве бијо је Стојан Момчиловић. Црква је започета да се гради и градња је завршена под владавином, великог владаоца српског Михаила Обреновића III. 1868 године. Освећење цркве обављено је 13. октобра 1868. године, по благослову тадашњег владике ужичког г. Јоаникија, преко намесника жупског г. Николе Павловића.
Пред поменутог намесника чинодејствовали су при освећењу цркве:
о.Симо-свештеник гокчанички;
о.Трифун Димитријевић-свештеник из Павлице,
о.Стево Недељковић-месни парох.
При освећењу цркве присуствовали су тадашњи начелник округа крушевачког Владимир Васић родом из Крагујевца и начелник среза Јошаничког Милутин Вукашиновић који су много допринели изградњи цркве. Такође много труда уложио је месни парох о. Стева Недељковић родом из среза студеничког а службовао је у Јошаничкој Бањи све до своје смрти 1880 г. Оца Стеву је наследио о.Марко Бекчић-родом из села Раковац веома вредан и као такав уживао је љубав и поштовање парохијана о.Марко је умро 1923.г.и сахрањен је пред цркве бањске поред свога преходника о.Стеве.
Јошаничку Бању посетио је у време службовања о.Марка владика жички Сава Дечанац.
1899.год матере Цвете и оца Михаила, тадашњег учитеља бањског родио се блажено почивши патријарх Герман у Јошаничкој Бањи.
После смрти о.Марка дошао је о.Фотије Јосифовић-родом из Призрена и службовао је до1929.г.његов заслугом засађен је црквени воћњак.
После о.Фотија на ову парохију је дошао о.Славко Мршовић-родом из Самаила код Краљева,он је оградио порту и поставио олуке на цркву на овој парохији остаје све до 1941.г. У времену од 1941.г. до 1950.г.на овој парохији служили су о.Спиридон Бојковић-бивши старешина ман.Студенице, о.Сретен Груичић и јеромонах Теодосије Радовановић.
За време окупације Немци су бомбардовали Бању две бомбе бачене су на саму цркву но Мајка Божија није дозволила да падну на саму цркву већ испод ње.