12.02.2013. 20:44
Сусрет Патријарха српског и Председника Р. Србије

malaimg_2117-z

  Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј састао се данас са г. Томиславом Николићем, председником Републике Србије, у згради Председништва Србије у Београду.   Председник Николић и Патријарх српски Иринеј изразили су забринутост у вези са безбедношћу грађана и српске Цркве на Косову и Метохији, поготово након недавних догађаја везаних за манастир Високи Дечани. Саговорници су се сагласили да међународне организације, које су присутне у јужној српској покрајини, обавезује мандат, са којим се сагласила и Република Србија, да штите права и безбедност грађана и верске објекте на Косову и Метохији. Председник Републике је такође упознао Његову Светост и са разговорима које је 5. фебруара у Истанбулу водио са васељенским патријархом Вартоломејем. Председник Николић и патријарх Иринеј разговарали су и о следу будућих дешавања у вези са обележавањем 1700 година Миланског едикта.

09.02.2013. 15:40
Командант КФОР-а посетио манастир Високи Дечани
Командант КФОР-а немачки генерал-мајор Фолкер Халбауер, у пратњи италијанског генерала Карте и неколико виших официра, посетио је данас манастир Високи Дечани, где је са архимандритом Савом разговарао о најновијим збивањима. Архимандрит Сава је изразио забринутост због јучерашње изјаве организатора протеста да ће ускоро узурпирати манастирску земљу. - То ће бити велики изазов за све и искрено се надамо да ће се спречити заузимање било којег дела манастирског имања, јер манастир није само црква, већ и сваки делић земље коју манастир поседује и годинама користи, рекао је игуман Сава, који је генерала Халбауера упознао са правним процесом који се од 2009. године води око манастирске земље, коју су прво оспоравале две друштвене фирме, а сада се тврди да је то приватна албанска земља. - Запрепашћује непоштовање закона и права власништва и у таквој ситуацији уз свакодневну пропаганду албанских медија постоји велики потенцијал за насиље. Албанци из Дечана су протерали све Србе и одузели сву српску имовину, наша гробља су у рушевинама и манастир је једини траг српског постојања на овом простору, рекао је отац Сава. Генерал Халбауер је пренео уверавања да ће КФОР остати на нивоу свог задатка и да ће спречити сваки насилни покушај усмерен према манастиру Дечани.

09.02.2013. 15:39
Нове претње манастиру Високи Дечани
Организатори протеста најваљују радикалније мере против манастира Дечани и преузимање дела манастирског поседа Ситуација у манастиру Високи Дечани је још увек неизвесна због тога што су наредних дана најављени нови протести и, како се каже у изјавама организатора, радикалније мере. На јучерашњем скупу пред манастиром нашао се и вођа "ратних ветерана ОВК" Абдил Мушкољај, који је више пута претио манастиру, а био је и привођен од стране полиције због насиља. Чланови организационог одбора протеста, иза кога у потпуности стоји општина Дечани, иако председник општине избегава јавно појављивање са демонстрантима, изјавили су између осталог (транскрипт из албанских медија): Још једном изражавамо своје реаговање и поручујемо руководећим и осталим структурама полиције - чувајте своје собе јер ћемо своје верско и културно наслеђе ми чувати. Данашња провокација нас неће зауставити и са дозволом или без ње ми ћемо наставити своје активности и проследићемо своје поруке. Наредних дана ћемо наставити са својим активностима које не искључују ни мере којима ћемо преузети своја имања, не манастир. Немамо посла са манастиром. Ми бранимо своја имања. Ми бранимо своја имања, економски развој Дечана и слободу кретања. Какве мере планирате? Одржаћемо састанак Организационог савета и одлучићемо о даљим мерама после данашњих провокација. Сигурно ћемо предузети радикалније мере. Убудуће не искључујемо могућност појачања мера другачијих активности него данас. Поводом ових претњи архимандрит Сава игуман манастира Високи Дечани нагласио је да манастир као заједница, без имовине коју законски поседује, не може да очува своју економску одрживост.  - Сваки напад или покушај узурпације и најмањег дела манастирске имовине биће отворени напад на манастир Високи Дечани, што је очигледно циљ ових екстремних група, па се надамо да ће органи безбедности на овакво понашање одговорити као и у сваком случају узурпације нечије имовине, истакао је архимадрит Сава.

08.02.2013. 18:51
Манастир Дечани под опсадом албанских екстремиста
Руководиоци Општине Дечани и екстремне групе Албанаца желе да се пробију до манастира да би протестовали пред њим. КФОР и полиција блокирају кордонима приступ манастиру.  

decani

  Због претњи руководства општине Дечани и групе Албанаца које већ данима организују демонстрације у овом граду против манастира Високи Дечани, а посебно због њихове намере да данас протестују пред самим манастиром, игуман манастира Високи Дечани архимандрит Сава одлучио је да затвори капије манастира за све посетиоце, први пут у току последњих 13 година. Приступ манастиру је блокиран снажним снагама полиције и КФОР-а уз учешће италијанских карабињера. Већ данима манастир Високи Дечани мета је демонстрација које се одржавају у оближњем граду и изложен је опасности и великом притиску, најувредљивијим порукама и отвореним претњама поводом одлуке да се потврде имовинска права манастира. Овакво понашање које је директно у супротности са владавином права доживљава се као отворена претња светињи која је на листи Светске културне баштине УНЕСКО и која је већ четири пута до сада оружано нападана од стране оних који данас форсирају ову кампању. Према речима архимандрита Саве Јањића, игумана манастира Високи Дечани, намера демонстраната јесте да пред манастиром поставе плакате са увредљивом садржином, пре свега натпис ОВО ЈЕ НАШ МАНАСТИР - ДАЉЕ РУКЕ ОД НАШЕ ЗЕМЉЕ! и слично. Игуман Сава наводи да су се на досадашњим протестима појављивале пароле и слогани да манастир Дечани није српски већ албански, да су монаси на силу окупирали манастир и многе друге нечасне оптужбе које имају за циљ отимање ове светиње, њене имовине и протеривање монаштва Српске Православне Цркве. Имајући све ово у виду, реч је о владавини терора у овој општини из које се сада покушавају протерати последњи преостали Срби, монаси, јер су сви други српски становници Дечана протерани одмах након рата. Игуман Сава још истиче да су ове акције праћене огромном медијском кампањом албанских медија, које гледаоце свакодневно засипају најневероватнијим неистинама с циљем да подстакну етничку и верску мржњу, иако је манастир за време рата помагао и албанским избеглицама и снажно позивао на поштовање права свих људи и мир у региону.

12.12.2018. године 29.11.2018. године
по старом календару
У нашој светој, саборној
и апостолској Цркви,
данас се слави:
Српска Православна Црква
Званични веб-сајт
Српска Православна Црква | Намесништво Студеничко
2012-2018. Copyright© - Сва права задржана